Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prosto padanje

Ali se vam je že kdaj zgodilo, da vam je nekaj padlo iz rok?

Jabolko pade z drevesa, ledena sveča pade s strehe, otrok pade s postelje, žoga, ki jo brcnemo navzgor, bo padla nazaj na tla. Zakaj telesa padajo?

Naredi preprost poskus.

Poiščite različne predmete, stopite na stol in po dva predmeta hkrati spuščajte z iste višine, da prosto padeta na tla. Če imate kuhinjsko tehtnico, lahko predmetom določite maso. Zanimivo je primerjati mokro in suho gobico za pomivanje posode ali zložen in pomečkan list papirja. Primerjajte padanje različnih predmetov in ugotovite, ali vsi predmeti padajo enako hitro. Kaj vse vpliva na padanje?

Dopolnite:

Sila, s katero Zemlja privlači telesa, se imenuje sila teže ali gravitacijska sila. Usmerjena je navpično navzdol in njena velikost je odvisna od mase .

Iz papirja izrežemo dva okrogla listka in ju spustimo, da padeta. Padanje prikazuje spodnji posnetek. Opazujte padanje obeh listkov.

Na oba listka deluje poleg sile teže še sila zraka. V vrču listek pada počasneje, ker nanj zrak deluje z večjo silo. Tudi na levi listek deluje zrak. Če zraka ne bi bilo, bi padel hitreje.

Na vsa telesa, ki se gibljejo skozi snov, deluje sila upora. Pri padanju sila upora deluje v smeri navpično navzgor in je odvisna od oblike telesa ter od hitrosti. Na telo med padanjem delujeta sila teže $F_{\rm{g}}$ in sila upora $F_{\rm{u}}$.

  • Če je $F_{\rm{u}}=F_{\rm{g}}$, je telo v ravnovesju in pada enakomerno.
  • Če je $F_{\rm{u}}<F_{\rm{g}}$, rezultanta vseh sil ni enaka nič, zato takrat telo pada pospešeno.
  • Sila upora zraka je pogosto zelo majhna v primerjavi s silo teže, zato jo lahko zanemarimo. V tem primeru je rezultanta vseh sil enaka sili teže.

<NAZAJ
>NAPREJ24/235