Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delo z orodji

Katera orodja uporabljajo delavci na sliki?  Kateri delavec opravi največ dela med tem ko naloži sod na tovornjak? Dodaj primere uporabe posameznih orodij v svoji okolici, doma in v šoli. 

Delo je količina energije, ki jo prenašamo s silo, s katero delujemo na telo na določeni razdalji (poti), kar lahko tudi izračunamo: $A = F \cdot s$

Splošno pravilo za delo velja tudi pri delu z orodji: delo je produkt sile, ki deluje v smeri gibanja in opravljene poti.

V želji po lažjem in hitrejšem delu smo razvili najrazličnejša orodja. Verjetno je človek najprej spoznal koristi klanca. Staro orodje, ki omogoča dviganje težkih bremen, je vzvod. Pri dviganju bremen si pogosto pomagamo tudi s škripci.

Orodja (klanec, vzvod, škripec) nam omogočajo, da si delo olajšamo, saj lahko z manjšo silo opravimo enako veliko delo. To dosežemo tako, da podaljšamo pot, na kateri deluje sila.

<NAZAJ
>NAPREJ77/235