Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vezja z večimi porabniki

Zdaj, ko smo osvojili osnovne električne vezave z enim porabnikom, se lotim zahtevnejših vezij. Sestavljali bomo električne kroge, ki niso sestavljeni samo iz enega porabnika, vira in vodnikov.

Kadar imamo več porabnikov, jih lahko sestavimo v vezje na več načinov. Najpreprostejši vezavi sta zaporedna in vzporedna vezava.

 

Zaporedna vezava

Zaporedno vezavo si lahko predstavljamo kot tek, čez ovire. Ovire pri električnem toku predstavljajo uporniki. Ovire so postavljene zaporedoma znotraj ene proge. Tako so tudi uporniki postavljeni zaporedno drug za drugim. Nosilci naboja morajo tukaj preteči čez vse upornike. 

 

Zaporedno vezje

Cilji:

Sestavimo zaporedno vezje in poskušajmo ugotoviti, kolikšen električni tok teče skozi posamezen porabnik. Električni tok bomo merili z ampermetrom in si zapisali izmerjene rezultate ter jih na koncu med seboj primerjali.

<NAZAJ
>NAPREJ175/235