Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prožnostna energija

Zamislimo si nekoga, ki z lokom strelja puščico. Vprašanje, ki se pojavi, je zelo preprosto. Zakaj puščica odleti? Ko napnemo lok, opravimo delo, s katerim povečamo energijo. Tetiva loka, ki ima energijo, ob sprostitvi opravi delo in pospeši puščico do neke hitrosti. Energijo, ki jo ima napeta prožna tetiva, imenujem prožnostna energija.
O prožnostni energiji največkrat govorimo pri vzmeteh, ko so le-te raztegnjene ali stisnjene, vendar imajo prožnostno energijo vsa napeta prožna telesa.

Telesa, ki lahko imajo prožnostno energijo

Pomisli na igrala, ki si jih kdaj videl na igrišču, in naštej tista, ki so povezana s prožnostno energijo.

<NAZAJ
>NAPREJ86/235