Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Polje sil

Oglej si fotografije in premisli, katere sile so povzročile prikazane naravne pojave.

Poveži pojave na slikah z ustreznimi silami, ki so jih povzročile!

Gravitacijska sila
Sila med naboji
Magnetna sila
Število napačnih: 0

Ledene sveče so nastale zaradi taljenja vode in gravitacijske sile, ki je vodo vlekla najprej po strehi navzdol in potem po ledeni sveči proti njenemu koncu. Ledena sveča je rasla v smeri delovanja gravitacijske sile. Zaradi vetra sveče niso popolnoma navpične.

Lasje štrlijo zaradi sil med električnimi naboji, ki so se nabrali na laseh. Ker so naboji na laseh istega predznaka, so sile med naboji na laseh odbojne. Lasje štrlijo, saj so tako električni naboji najbolj vsaksebi.

Magnetno tekočino dobimo tako, da v olje ali vodo primešamo majhne magnetne delce, na primer odpiljene kose železa. Pravimo jim opilki. Ti se postavijo v smeri, kakor jim narekuje magneta sila bližnjega magneta.

 
<NAZAJ
>NAPREJ201/235