Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kroženje

Sedeš na oblazinjeno klop, pripneš varnostni pas in komaj čakaš, da se bo začelo premikati. Tudi če ne gledaš, začutiš gibanje. Dvigneš se visoko v zrak in že se začneš spuščati. In potem zopet. In znova ... Od navdušenja drugi potniki kar vriskajo.

Na posnetku je prikazano kroženje.
Kakšno gibanje je kroženje?

Še enkrat poglejte posnetek. Izberite si en sedež in ga opazujte.

Sedež, ki ste ga izbrali, se na posnetku 2 -krat vrne v začetno lego. To pomeni, da je v 10 sekundah sedež naredil 2 obhoda.

Planeti se gibljejo okrog Sonca po elipsah, vendar so te elipse zelo podobne krožnicam. Zato lahko tudi gibanje planetov obravnavamo kot kroženje, kadar ne potrebujemo velike natančnosti.


Luna je Zemljin naravni satelit, ki za en obhod okrog Zemlje potrebuje $27\,\rm{dni}\;7\,\rm{h}$ in $43\,\rm{min}$. Njena povprečna oddaljenost od Zemlje je $384403\,\rm{km}$.
V enem obhodu Luna prepotuje pot $s$. Ta pot je enaka obsegu kroga, ki ga določa tir gibanja Lune. $s=2\pi r$
Kolikšna je hitrost, s katero Luna kroži okoli Zemlje?
 

Boben pralnega stroja se vrti, zato perilo kroži. Hitreje se vrti boben, hitreje kroži perilo in pri tem pritiska na steno bobna. Pri ožemanju perila se boben zelo hitro vrti. Na nekaterih pralnih strojih lahko hitrost vrtenja bobna nastavimo ročno. Poglejte fotografijo in preverite, ali so tudi na vašem pralnem stroju podobni gumbi. Kaj pomenijo številke $1600$, $1200$, $900$ in $600$? 
 

<NAZAJ
>NAPREJ31/235