Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Magnetna sila na vodnik

Okoli vodnika, po katerem teče električni tok, nastane magnetno polje. Zato lahko na magnete v bližini vodnika deluje magnetna sila. Videli smo, da ravno to silo koristno uporabljamo pri elektromagnetih.  

Seveda pa mora veljati tudi obratno: če vodnik, po katerem teče električni tok, deluje s silo na bližnji magnet, potem nanj deluje magnetna sila zaradi magnetnega polja bližnjega magneta!

Zakaj pravimo, da "mora" veljati obratno?

Oglejmo si poskus na filmu. Vodnik v obliki gugalnice (na navpičnih stranicah sta oznaki $+$ in $-$) visi nad podkvastim magnetom. Spodnja stranica je postavljena pravokotno na smer magnetnega polja v podkvastem magnetu. Vidimo, da se vsakič, ko demonstrator spusti električni tok skozi vodnik, gugalnica odkloni.

Pozorno opazujmo posnetek in označimo, kaj se zgodi, ko demonstrator zamenja pozitivni in negativni priključek na gugalnici in s tem obrne smer toka skozi vodnik v magnetnem polju.

<NAZAJ
>NAPREJ213/235