Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Toplota

Izvedimo preprost poskus. Na mizi pripravimo dve enaki posodi, v katerih je enaka količina mešanice ledu in vode. Eno posodo damo na štedilnik in vklopimo grelno ploščo, drugo posodo pa pustimo na mizi. Kaj opaziš?

Zaradi segrevanja ima voda v posodi, ki je bila na štedilniku, večjo notranjo energijo $W_{\rm n}$. Pravimo, da je voda prejela toploto. Z dovajanjem toplote se telesom lahko poveča notranja energija, kar zaznamo kot zvišanje temperature. Toplota je fizikalna količina, ki jo označimo s $Q$ in merimo v joulih [$\rm J$].

Kakšna je povezava med temperaturo in toploto?

Ugotovili smo, da ima voda v prvi posodi višjo temperaturo, saj smo ji dovedli toploto.

Kaj se zgodi, če vodo iz obeh posod zlijemo v večjo posodo?

Vaja

<NAZAJ
>NAPREJ122/235