Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Magnetna sila

Z magneti in magnetizmom se bolj ali manj očitno srečujemo vsak dan. Da zjutraj ne zamudimo v šolo, nam je mama z okrasnim magnetom pripela urnik na hladilnik. Še prej smo si s sušilnikom za lase posušili oprane lase. V sušilniku je ventilator, ki ga poganja elektromotor. Ta za delovanje nujno potrebuje magnete. Preden odidemo od doma, pospravimo v žep mobilni telefon. Ponoči smo mu napolnili baterijo. V polnilcu je skrit transformator, ki ne bi delal brez magnetnega jedra.

 

 

Elektromagnetno dvigalo

Z elektromagnetnimi dvigali na primer preprosto ločimo železne in druge magnetne odpadke od nemagnetnih. Elektromagnet dvigala pritegne tovor, ko z vklopom stikala steče skozenj električni tok. Tovor spustimo tako, da izključimo tok skozi elektromagnet. Dvigalo, ki ga vidimo na filmu, izdeluje podjetje AdobA GmBH iz Nemčije. Med delovanjem dvigala teče skozi električne vodnike v magnetu tok okoli $35$ amperov. 

<NAZAJ
>NAPREJ195/235