Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Toplotni tok

Film kaže poskus, v katerem damo v posodo z vodo, ki je na kuhalni plošči, dve žlici. Ena je kovinska, druga pa lesena. Na obe žlici smo pritrdili digitalna termometra.

Kaj opaziš med potekom poskusa?

Ali telo vedno odda oziroma prejme enako količino toplote med ohlajanjem oziroma segrevanjem za enako temperaturno razliko?

Vemo torej, da toplota prehaja od telesa z višjo temperaturo proti telesu z nižjo temperaturo. V tej enoti nas bo zanimalo, kako toplota prehaja od enega telesa k drugemu. Poznamo namreč tri možne načine. Slika v nadaljevanju predstavlja vse tri možnosti.


tri vrste toplotnega toka

Sveča predstavlja toplotni vir. Z žlicami smo se srečali že v začetnem filmu. Ta način prenosa toplote imenujemo toplotno prevajanje. Toplota prispe do roke, ki je nad svečo, s procesom, ki ga imenujemo konvekcija. Tretji način toplotnega toka predstavlja sevanje. S sevanjem dobivajo toploto vse tri roke. S sevanjem doteka tudi toplota s Sonca na Zemljo.

<NAZAJ
>NAPREJ132/235