Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Temperatura

Preden se zjutraj podamo v šolo, navadno preverimo, kakšno je vreme. Vremenske napovedi običajno začenjajo s trenutno temperaturo v različnih krajih doma in po svetu. Ti podatki nam pomagajo izbrati oblačila in obutev. Pozimi običajno oblečemo topla oblačila in obutev, saj je zunaj mrzlo. Poleti pa smo običajno v kratkih rokavih in lahkih obuvalih. Takrat nam je vroče.

Ali lahko s svojimi čutili določimo temperaturo?


Poskusi!

Povedali smo že, da naša čutila nekoliko slabše zaznavajo temperaturo, bolje pa spremembe temperature. Poskusi doma naslednje. Pripravi si tri kozarce. V enega nalij hladno vodo, v drugega toplo (pazi, da voda ne bo prevroča, da se ne opečeš), v tretji kozarec pa nalij mlačno vodo (hladnejšo od tiste v drugem kozarcu in toplejšo od tiste v prvem). Najprej pomoči kazalca leve in desne roke hkrati, enega v kozarec s toplo vodo, drugega pa v kozarec s hladno vodo. Tam ju zadrži kakšno minuto. Nato oba prsta pomoči v kozarec z mlačno vodo. Kaj občutiš?

<NAZAJ
>NAPREJ104/235