Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pospešeno gibanje

Tekači so pripravljeni na startu. Ko zaslišimo pok, se začne. V Berlinu se je Usain Bolt zapisal v zgodovino kot najhitrejši Zemljan, saj je razdaljo $100\,\rm{m}$ pretekel v $9,58\,\rm{s}$. Med tem tekom je dosegel neverjetno hitrost $44,1\frac{\rm{k}m}{\rm{h}}$.

Ali je Bolt ves čas tekel z enako hitrostjo? Kolikšno razdaljo bi pretekel, če bi $9,58\,\rm{s}$ tekel s hitrostjo $44,1\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$?

Na osnovi rezultata zgoraj lahko sklepamo, da se je Boltu med tekom hitrost spreminjala. Njegovo gibanje zato ni bilo enakomerno. Ali se spomnite, kdaj je gibanje premo enakomerno?

Ekipa za biomehanične raziskave je pripravila analize, ki pravijo, da je Usain Bolt največjo hitrost v finalu teka na $100\,{\rm{m}}$ dosegel na $65$. metru. Hitrost $44,1\,\frac{\rm{k}m }{\rm{h}}$ je trenutna hitrost, ki jo je imel v trenutku, ko je pretekel $65\,{\rm{m}}$. Na startu je bila njegova hitrost $0\,\frac{\rm{k}m}{\rm{h}}$, zato se je prvih nekaj sekund zagotovo povečevala. Takrat se je gibal pospešeno. Nato pa se je hitrost še spreminjala. Tako gibanje imenujemo neenakomerno gibanje.

Razmislite in povežite.

enakomerno
$v$ se ne spremija
pospešeno
$v$ se povečuje
pojemajoče
$v$ se zmanjšuje
Število napačnih: 0

V vsakdanjem življenju se pogosto srečujemo z gibanji, kjer se hitrost teles ves čas spreminja. Kadar se hitrost enakomerno povečuje ali zmanjšuje, govorimo o enakomerno pospešenem ali enakomerno pojemajočem gibanju. Enakomerno pospešeno gibanje je tudi spust vozička po klancu, ki ga prikazuje video.

<NAZAJ
>NAPREJ6/235