Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Planetarno kroženje

V tem poglavju bo predstavljeno planetarno kroženje in razloženo, kaj premika ogromne zračne gmote z enega konca planeta proti drugemu.

Planetarno kroženje zraka:
  • premika morske vodne gmote in določa smer morskih tokov,
  • vpliva na razpored količine padavin, kar neposredno vpliva na podnebne značilnosti in posredno na razpored prebivalstva na planetu.

Morski tokovi

Gibanje Zemlje vpliva na podnebne značilnosti, saj se zaradi različnega vpadnega kota na posameznih geografskih širinah izoblikujejo različni podnebni pasovi.

Prenesi spodnje pojme v ustrezne okvirčke.

poletni
solsticij
jesensko
enakonočje
zimski
solsticij
pomladansko
enakonočje

<NAZAJ
>NAPREJ85/320