Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kamnine in geološki razvoj Zemlje

Zemlja je živ, dinamičen planet. Vse od nastanka prve skorje na njenem površju poteka neprekinjen proces spreminjanja kamnin, ki ga imenujemo globalno kroženje kamnin. Geološki procesi potekajo počasi, zato jih komaj opazimo. Le vulkanski izbruhi tako rekoč pred našimi očmi ustvarjajo nove kamnine, ki se zaradi preperevanja in erozije počasi spreminjajo.

Na sprehodu ob morju ali reki vidimo kamne, ki so na pogled različni, zato nas zanima, kako in kdaj so nastali ter kakšna je njihova uporabna vrednost.

Naravni kamen spremlja človeka že od najstarejših časov, a takrat se verjetno človek ni spraševal, kako je kamen nastal, je pa zelo dobro poznal njegove lastnosti. Iz njega si je izdelal prvo orodje in orožje, z njim je netil ogenj, ga uporabljal za izdelavo korit, vodnjakov, klopi, miz in drugih izdelkov. Kamen je bil in je še vedno nepogrešljiv gradbeni material.

Kamnite stene, kritine iz skrilavih glinavcev in hišni ter okenski portali iz tufa so še dandanes pomembni detajli mnogih starejših hiš na Slovenskem.

<NAZAJ
>NAPREJ27/320