Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Podnebne spremembe

Če ne bi bilo učinka tople grede, bi bilo podnebje Zemlje precej hladnejše. Človek je s svojimi  dejavnostmi (prometni in industrijski izpusti ter drugo) povečal učinek tople grede, saj je v ozračje spustil ogromno toplogrednih plinov, kot so CO2 in drugi, posledično pa se je zvišala temperatura.
Človekove dejavnosti, ki povzročajo globalno segrevanje, so se začele z industrializacijo in se kljub večji ozaveščenosti prebivalstva nadaljujejo.

Posledice globalnega segrevanja so:

  • višanje morske gladine,
  • spremembe količine in vrst padavin,
  • širjenje puščav,
  • taljenje ledenikov,
  • večanje števila in učinka naravnih katastrof in drugo.

Vse to vodi v spremenjene življenjske razmere ter posledično v izumiranje rastlinskih in živalskih vrst, kar se bo prej ali slej odrazilo tudi na spremembah v kmetijstvu.

  1. Navedi poglavitni vzrok globalnega segrevanja.
  2. Zakaj države v razvoju niso pripravljene zmanjšati izpustov toplogrednih plinov?

Posnetek prikazuje eno od posledic globalnega segrevanja – povišanje temperature. Na zemljevidu sveta so z rumeno barvo prikazane temperaturne anomalije med letoma 1880 in 2010. Kaj opaziš pri prostorski razporeditvi teh anomalij skozi čas?

Kako globalno segrevanje vpliva na obseg ledenikov?

<NAZAJ
>NAPREJ99/320