Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Rastlinstvo in živalstvo

Brez rastlin ne bi bilo življenja na Zemlji.

  • Rastline imajo namreč, v nasprotju z živalmi in ljudmi, s procesom fotosinteze sposobnost pridelati lastno hrano iz snovi, ki jo dobijo v prsti in zraku. Rastlinstvo tako predstavlja neposreden vir hrane tako za ljudi kot živali.
  • Rastlinstvo so »pljuča« planeta, saj v procesu fotosinteze ustvarjajo kisik.
  • Rastlinstvo zadržuje vlago in s tem upočasni izhlapevanje. Brez rastlinstva bi bil naš planet veliko bolj vroč in sušen.
  • Rastlinstvo varuje prst pred erozijo.
  • Rastlinstvo je pomemben surovinski vir za industrijo (les, bombaž).
  • Rastlinstvo zagotavlja rekreacijsko in turistično privlačno okolje (gozdovi, gozdne jase, travniki).

Ker je bilo in je preživetje človeka močno odvisno od rastlinstva – nabiralništvo je tisočletja predstavljalo pomemben način preživetja človeka – je človek začel na poljih gojiti kulturne rastline. Razvilo se je poljedelstvo. Kako pomemben vpliv so imele in še imajo kulturne rastline na človeka in njegovo življenje, dokazujejo številni slovenski pregovori:

Če bi človek vsak dan eno glavo česna pojedel,
bi imel tako dobre oči,
da bi opoldne videl zvezde na nebu.
Če je v dežju trtni cvet, malo teče vina v klet.
Dež na Štefanje obeta – le malo žita prihodnjega leta.
Kadar je ajda v zemlji – prave vročine je konec.
Pšenica je kraljica med zrnjem.

Odsev ljudskih pregovorov najdemo v tako imenovanih setvenih koledarjih, ki nam glede na Lunine mene priporočajo, katere vrste rastlin je najboljše saditi v določenem delu leta.

Setveni koledar

<NAZAJ
>NAPREJ131/320