Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vulkanizem in potresi

Podatki o posledicah nekaterih najmočnejših potresov nas presunejo in v nas vzbudijo vprašanja, kot so: zakaj toliko žrtev, zakaj tolikšna škoda, zakaj se pojavljajo vedno na istih območjih.

Potres na Japonskem leta 2011

Kljub prizadevanjem znanstveniki potresa ne morejo zanesljivo napovedati, lahko pa priporočijo gradnjo potresno varnih objektov ter ozaveščajo prebivalce o primernem ravnanju v primeru potresa.

Razmisli, zakaj ni podatkov o katastrofalnih potresih na Finskem, v Kanadi in Avstraliji.

Velika nevarnost za ljudi so tudi ognjeniki, čeprav njihovo aktivnost znanstveniki lažje napovedo. Ljudje so se ognjenikov vedno bali, a so se kljub temu naseljevali v njihovi bližini. Prsti ob vznožju ognjenikov omogočajo kmetovanje, na območjih ognjenikov so pogosta nahajališča rud, okrasnih kamnov, geotermalne energije in podobno.


Izbruh ognjenika Etna, 2014

Ali veš?
Etna je v zapisanih zgodovinskih virih bruhala več kot dvestokrat, a je bilo razmeroma malo žrtev, kajti tok njene lave je počasen in ker se navadno razliva v isti smeri, se ljudje lahko pravočasno umaknejo na varno.
Tudi na gosto naseljenih območjih je veliko eksplozivnih vulkanov. Med njimi je Pinatubo na Filipinih, ki je leta 1991 po šeststo letih ponovno izbruhnil ter povzročil veliko gmotno škodo in zahteval številne smrtne žrtve.

<NAZAJ
>NAPREJ18/320