Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Pod vplivom pedogenetskih dejavnikov so se na Zemlji razvile različne prsti. Tako najdemo v vlažnih tropskih in subtropskih območjih rdeče prsti, katerim dajejo barvo železovi oksidi, medtem ko se v sušnejših predelih istih območij nahajajo puščavske prsti. V zmernotoplem podnebju imajo prsti barvno paleto od rjavih, sivih do črnih tonov. Na območjih s subpolarnim podnebjem je za prsti značilno, da so večji del leta zamrznjene.

Prsti se torej pojavljajo v vseh podnebnih pasovih razen v polarnem, vendar so zaradi človekovih dejavnosti vse bolj ogrožene. S širjenjem mest, izsekavanjem gozda, čezmerno pašo, onesnaževanjem in podnebnimi spremembami  se slabša njihova kakovost.

Trenutno je degradirana tretjina svetovnih prsti in raziskave kažejo, da bo količina kvalitetnih prsti kmalu premajhna za vzdrževanje potreb človeštva. Premalo se namreč zavedamo, da prsti niso pomembne le z vidika kmetijstva in pridelave hrane, temveč imajo velik pomen tudi pri regulaciji vodnega sistema (blažijo učinke suš, poplav) in nudenju življenjskega prostora številnim ekosistemom. Prst je torej živa in njena izguba je nenadomestljiva, saj so za njeno obnovo potrebna tisočletja.

Zaradi nujnosti večje osveščenosti o pomenu prsti za življenje številnih rastlinskih in živalskih vrst so leto 2015 razglasili za mednarodno leto prsti.

S klikom izberi podnebni pas, v katerem ne najdemo prsti.
[tropski pas, subtropski pas, zmernotopli pas, subpolarni pas, polarni pas]

<NAZAJ
>NAPREJ120/320