Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVRŠINSKE IN PODZEMNE VODE

Vode iz zgornjega dela porečja površinsko ali podzemno odtekajo v reke in oblikujejo porečja. Pot od izvira do izliva je različno dolga, a večina vode se na koncu zbere v jezerih, morjih in oceanih.

Največje vodne površine na Zemlji so:

  • porečje Amazonke je največje porečje na svetu; meri približno 7 milijonov km², kar je približno petina celotnega rečnega sistema na svetu,
  • Tihi ocean ali Pacifik je največja vodna površina na Zemlji, saj s 179,7 milijona km² zavzema kar dobro tretjino njene površine,
  • največja vodna gmota na kopnem je Kaspijsko jezero s površino 371.000 km²,
  • "Velika arteška kotlina" v osrednji in vzhodni Avstraliji s površino več kot 1.700.000 km² je eden največjih vodonosnih sistemov na svetu.

Na spletu poišči podatke in jezerom izberi ustrezne globine.

Bajkalsko jezero

1642 m

Tanganjiško jezero

1470 m

Malavijsko jezero

706 m

Veliko suženjsko jezero

614 m

<NAZAJ
>NAPREJ158/320