Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SESTAVA HIDROSFERE IN KROŽENJE VODE V NARAVI

Modro-beli planet

Na posnetkih iz vesolja je Zemlja večinoma modra in bela. Modra območja so oceani, morja in jezera, ki prekrivajo skoraj dve tretjini Zemljinega površja. Belo obarvana je voda, shranjena v oblakih.

V pokrajini vidimo zgodovino odnosa družbe do vode. Akvadukti govore o starodavni oskrbi mest z vodo, kanali o trgovski povezavi med rekami in vrsti poklicev, povezanih s tekočo vodo. V vseh religijah je voda močan simbol, povezan s številnimi miti.

Francesco Robba je postavil svojevrsten spomenik kranjskim rekam: Savi, Krki in Ljubljanici.

Voda ima dvojno vlogo: omogoča življenje in hkrati čisti. V človeškem telesu je od 57–65 % vode, kar je odvisno od spola in starosti ljudi, to velja tudi za večino živali. Nekatere vodne živali, na primer meduze, je vsebujejo celo več kot 98 %. Čista voda je brez barve, vonja in okusa. Je odlično topilo in zlahka teče. Molekule vode močno privlačijo druga drugo, zato na gladini ustvarjajo površinsko napetost, zaradi notranje napetosti pa voda zlahka prodira v luknjice, ozke razpoke in celo skozi kamnine. Voda spreminja agregatna stanja, zato se nenehno giblje in ustvarja planetarno kroženje. 

<NAZAJ
>NAPREJ149/320