Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razmestitev industrije in njen vpliv na okolje

Industrija je gospodarska dejavnost sekundarnega sektorja, ki s pomočjo strojev predeluje surovine v uporabne polizdelke in izdelke. Začetke ima v srednjeveški obrti, za katero je značilna ročna obdelava od surovine do končnega izdelka. Naslednji korak do industrijske proizvodnje so bile manufakture (17. in 18. stoletje), kjer so izdelke še vedno izdelovali večinoma ročno ali s preprostim orodjem, proizvodni proces pa je že bil razdeljen na več delov (specializacija).

Industrijo glede na vloženo delo, kapital in znanje v grobem delimo na {težko;Težka industrija je vezana na velike količine surovin, energije in kapitala. Vključuje črno metalurgijo, namenjeno pridobivanju železa in jekla, barvno metalurgijo za pridobivanje barvnih kovin (krom, cink, aluminij, baker), težko kemično industrijo (rafinerije), industrijo papirja in celuloze, ladjedelništvo itd. To je industrija, ki se je večinoma že preselila v države v razvoju, posebej v vzhodno in jugovzhodno Azijo.}, {lahko;Lahka industrija je manj odvisna od surovin in energije ter je bolj vezana na poceni delovno silo. Njeni izdelki so namenjeni splošni in sprotni porabi. Panoge lahke industrije so tekstilna, obutvena, lahka kemična, živilska itd. Predvsem tekstilna in obutvena industrija sta se zaradi obilice cenene delovne sile večinoma preselili v države v razvoju (Kitajska, Pakistan, Turčija ...), kjer je strošek dela precej nižji kot v razvitih državah.} in {industrijo visoke tehnologije;Industrija visoke tehnologije je vezana na visok začetni kapital in visokokvalificirano delovno silo. Vanjo spadajo letalska, avtomobilska in elektrotehnična industrija, proizvodnja računalniške, medicinske in elektronske opreme, merilnih instrumentov, laserske in vesoljske tehnologije, biotehnologija in telekomunikacije. Dodana vrednost tovrstnih izdelkov je velika, velik del delovnega procesa je avtomatiziran in robotiziran. Glavna območja take industrije v svetu so Silicijeva dolina v Kaliforniji, Porurje v Nemčiji, osrednja Japonska ipd.}.

Na svetovnem spletu poišči informacije o naštetih podjetjih in njihovem proizvodnem programu. Na tej osnovi jih umesti v pravilno skupino tako, da poiščeš pare.

Ljubljanske mlekarne
lahka industrija
Akrapovič
ind. visoke tehnologije
Talum
težka industrija
Število napačnih: 0

V domačem kraju poišči industrijski obrat in ga poskusi uvrstiti v eno izmed skupin.

<NAZAJ
>NAPREJ254/320