Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vpliv izoblikovanosti površja na poselitev in gospodarstvo

Izoblikovanost površja je poleg podnebja temeljni dejavnik, ki vpliva na gostoto poselitve in gospodarski pomen posameznih območij sveta.

Človekova odvisnost od naravnega okolja je bila nekoč mnogo večja kot danes, ko zaradi napredka v znanosti in tehnologiji lahko živimo in delamo skoraj povsod po svetu. Gorate pokrajine in pokrajine hladnejših območjih sveta, ki so v preteklosti omogočale le skromno preživetje, danes privabljajo turiste in omogočajo razvoj novih gospodarskih dejavnosti.

Dostopnost posameznih območij je odvisna od razvitosti infrastrukture. Pri tem imata pomembno vlogo geološka zgradba in izoblikovanost površja. Za gradnjo je najugodnejši nižinski svet, veliko oviro pa predstavljajo planote s strmimi robovi in gorski svet. Sodobna tehnologija omogoča obvladovanje večine naravnih ovir, kot so močvirja, gorske pregrade, zmrznjena tla, sta pa zato gradnja in vzdrževanje prometne infrastrukture dražja, s tem pa tudi cena prevoza.

Smučarsko središče Tignes - Val d'Isère

Površje ne vpliva le na razvoj cestne in železniške infrastrukture, temveč tudi na razvoj pristanišč in letališč. Večja pristanišča se razvijajo na lahko dostopnih obalah, ki imajo tudi dobro prometno povezavo z notranjostjo celine.

Letališče v Palermu so zgradili na ozki obalni ravnici.

Izberi dejavnike, ki otežujejo gradnjo letališč.

<NAZAJ
>NAPREJ68/320