Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Dejavniki vremena in podnebja

Opazovanje vremena je imelo v preteklosti za življenje ljudi izjemen pomen, saj so bili od njega življenjsko odvisni (na primer spravilo poljščin, čas sajenja, čas oranja ipd.).

Dokaze za to najdemo v številnih ljudskih pregovorih, ki so se ohranili do današnjih dni.

Ena lastovka še ne prinese pomladi.
Ujmi ne uideš.
Suša požre en hleb kruha, moča pa dva.
Hude nevihte ne trajajo dolgo.
Če hrast listje obdrži, bo mraz vse zimske dni.
Mnogo snega, mnogo sena.

Zdaj se ne zanašamo več na ljudske pregovore, ampak nam o vremenu poročajo pri dnevnih poročilih, pri poročilih o stanju na cestah, na najrazličnejših vremenskih portalih in drugod.

Če se odločamo za izlet ali potovanje, je vreme na območju, kamor potujemo, zagotovo prva stvar, ki jo preverimo. Če gre za destinacijo na drugem koncu sveta, nas prav gotovo zanimajo vremenske razmere, nenazadnje je od tega odvisno, kakšna oblačila bomo zložili v kovček. Vreme tako še vedno ostaja pomembna informacija, ki jo potrebujemo v vsakdanjem življenju.

Poimenuj označene inštrumente, ki se nahajajo v vremenski hišici tako, da spodnje pojme preneseš v ustrezne okvirčke na fotografiji.


maksimalni termometer minimalni termometer mokri termometer suhi termometer termograf hidrograf

<NAZAJ
>NAPREJ76/320