Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vetrno in obalno površje

Učinek vetra je največji na površju, ki ni zaščiteno z rastlinstvom. Rastline namreč preprečujejo neposredno delovanje vetra na površje ter zmanjšujejo hitrost in moč vetra. Vetrno ali {eolsko;Po grškem bogu vetra, Eolu.} delovanje je najbolj intenzivno v puščavah in polpuščavah, tudi zato, ker so kamniti delci nesprijeti in jih veter lahko premika. Zaradi majhne količine padavin in velikega izhlapevanja so puščavska in polpuščavska območja sušna.

Peščena in kamnita puščava

Poznamo različne tipe puščav, od peščenih, skalnatih in kamnitih do slanih, ki so del leta običajno slana jezera ali močvirja. Najpogostejše so skalnate in kamnite puščave, za turiste pa so še posebej zanimive peščene puščave z značilnimi peščenimi sipinami.

Poišči pare: puščavo in celino, na kateri se nahaja.

Namib
Afrika
Gobi
Azija
Mojave
Severna Amerika
Število napačnih: 0

Morska obala je mejni pas med morjem in kopnim, ki je nenehno izpostavljen delovanju valov in morske vode. Moč valov je lahko tako velika, da se obalno površje spreminja tako rekoč pred našimi očmi. Ob hudih nevihtah morski valovi udarjajo ob obalo, jo spodjedajo in odnašajo, lahko tudi za nekaj metrov na uro. Tudi v normalnih razmerah se obala zaradi valovanja, plimovanja, morskih tokov in naplavljanja gradiva zelo hitro spreminja. Razvoj obalnega površja pa ni odvisen samo od delovanja morja in geoloških dejavnikov, pač pa tudi od delovanja človeka.

Razmisli, kako človek spreminja obalo.

Morje z valovanjem in nanašanjem gradiva spreminja obalo.

<NAZAJ
>NAPREJ59/320