Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

GEOGRAFIJA KOT ZNANOST

Planet Zemlja

Pozdravljeni! Sem Zemlja in doma sem v Osončju. Ne vem natančno, kdaj sem nastala, približno pred 4,6 milijarde let. Dan, posvečen meni, je 22. april.

Sem tretji otrok našega Osončja. Vsebujem obilo vode, zato mi ljubkovalno rečejo Modri planet. V mojem ozračju je veliko kisika, zato sem polna življenja.

Hitim in se vrtim, vendar čutim, da postajam utrujena. Imam vedno manj energije, kar je posledica let in ljudi, ki neodgovorno ravnajo z menoj. Hočejo me spremeniti in me narediti njim prijazno. In sploh ne razumejo, da se sem ter tja moram zjokati, se stresti in da včasih izlijem bes nadnje.

In potem fiziki, astronomi, kemiki, biologi in kdo ve, kdo še vse, iščejo razloge, zakaj sem takšna. Pa me ne razumejo. Mogoče me razumejo geografi, ki vedo, da so vsi moji udi med seboj povezani, da so odvisni drug od drugega in drug na drugega tudi vplivajo.

Spoznaj me tudi ti, da boš razumel, zakaj sem takšna, kot sem, sleherni dan malo drugačna.

Razvrsti imena planetov glede na njihovo oddaljenost od Sonca in spodaj ugotovi, kateri planet opisujejo zapisane značilnosti.

Merkur Venera Zemlja Mars Jupiter Saturn Uran Neptun

<NAZAJ
>NAPREJ1/320