Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Lupine

Znanstveniki lahko samo približno napovejo področja v elektronski ovojnici, kjer je najverjetneje, da najdemo elektrone. Tem področjem pravimo lupine.

V atomu je največ sedem lupin. Na slikah so označene s temno modro barvo. Prva lupina je najbližja jedru atoma, sedma pa je od njega najbolj oddaljena.

Animacija: področja v elektronski ovojnici, kjer najdemo elektrone


Energijski nivoji

V posamezni lupini je lahko le točno določeno število elektronov. V prvi lupini sta lahko le dva elektrona. Če ima atom več kot dva elektrona, se z elektroni polni druga lupina. V drugi lupini je lahko največ osem elektronov in v tretji osemnajst. Lupinam rečemo tudi energijski nivoji. Najnižjo energijo imajo elektroni v prvi lupini, ker so najbližje jedru.

V atomu argona so prve tri lupine polne elektronov. Oglejte si animacijo polnjenja lupin z elektroni v elektronski ovojnici atoma argona in dopolnite besedilo s števili.


Atom argona ima 3 lupine z elektroni. V prvi lupini sta 2 elektrona, v drugi 8 in v tretji 8 . Skupno ima ta atom 18 elektronov.
<NAZAJ
>NAPREJ37/264