Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Nepolarna vez v molekuli vodika

Vez med atomoma vodika je nepolarna

Atom vodika ima v svoji zunanji lupini 1 elektron. Da bi imel zunanjo lupino polno, potrebuje še 1 elektron. Če vsak atom vodika prispeva en elektron v skupen elektronski par, se dva atoma vodika lahko povežeta v molekulo vodika z enojno kovalentno vezjo.

Atoma si elektrona delita tako, da imata oba vodikova atoma po dva elektrona v zunanji lupini. Tako dosežeta oba atoma elektronsko konfiguracijo žlahtnega plina helija.

V molekuli vodika, H2, si atoma vodika elektrona delita. Vsak atom ima tako zapolnjeno zunanjo lupino.

Elektronski par je v molekuli vodika enakomerno porazdeljen med obe jedri.

 

Molekula vodika je nepolarna molekula

Skupni elektronski par v molekuli vodika, H2, torej enakovredno pripada obema vodikovima atomoma. Tako kemijsko vez imenujemo nepolarna kovalentna vez. 

Strukturna formula in model molekule vodika

Zapomnimo si:

V molekuli vodika, H2, je elektronski par enakomerno porazdeljen med obe jedri. Zato je porazdelitev naboja med atomoma enakomerna in simetrična. Vodik je nepolarna molekula.

Ali prepoznate molekulo kot polarno ali nepolarno?

Molekula joda je nepolarna molekula, ker oba atoma joda enako močno privlačita skupni ali vezni elektronski par. Zato v molekuli joda ne nastaneta dva pola. Molekula joda zato ni polarna molekula, temveč je nepolarna molekula.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ81/264