Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Žlahtni plini

Žlahtni plini so elementi zadnje VIII. (tudi 18.) skupine periodnega sistema. Za njih je značilno, da imajo v zunanji lupini elektronske ovojnice z elektroni zapolnjena vsa mesta. To je vzrok, da so elementi v skupini žlahtnih plinov kemijsko nereaktivni in se pri sobnih pogojih ne spajajo z drugimi elementi. Z drugimi besedami lahko rečemo, da so žlahtni plini kemijsko stabilni elementi.

Spodaj sta predstavljena modela atomov žlahtnih plinov, helija in neona. Jedro predstavlja siva kroglica v sredini modela atoma. Okoli jedra so po lupinah razporejeni elektroni. Predstavljajo jih modre kroglice. Ugotovite, koliko valenčnih elektronov ima vsak atom.Model atoma helija
Model atoma neona
Vsi atomi žlahtnih plinov imajo v zunanji lupini z elektroni zapolnjena vsa mesta. Zunanja lupina atoma helija je hkrati tudi njegova prva lupina, ki jo polnijo elektroni in lahko sprejme največ dva elektrona. Drugi žlahtni plini pa imajo podobno kot neon v zunanji lupini po osem valenčnih elektronov.

Kje v periodnem sistemu so žlahtni plini?

Žlahtni plini so v zadnjem stolpcu periodnega sistema v VIII. skupini (po novem v 18. skupini).

Kateri od opisov ustreza atomu žlahtnega plina.

Ovrednotite trditev: Vsi atomi žlahtnih plinov imajo v zunanji lupini osem valenčnih elektronov.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ177/264