Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Nahajališča halogenov

Halogenih elementov v naravi ne najdemo v elementarnem stanju, temveč samo v spojinah. Glavno nahajališče predstavlja morska voda, kjer klor pridobivamo iz natrijevega klorida (NaCl), jod iz morskih alg, brom pa iz bromidov (spojin z bromom), ki so raztopljeni v morski vodi. Ker halogenom v zunanji lupini manjka le en valenčni elektron, da bi dosegli stabilnost žlahtnih plinov, pogosto sodelujejo v reakcijah z elementi I. skupine (ki imajo en valenčni elektron, npr. natrij) ali II. skupine (ki imajo dva valenčna elektrona, npr. magnezij) periodnega sistema elementov.

magnezij + klor → magnezijev diklorid

Mg + Cl2 → MgCl2

Med halogene elemente uvrščamo fluor (F), klor (Cl), brom (Br), jod (I) in astat (At*), ki pa je radioaktiven element. Na desni je izrez skupine halogenov iz periodnega sistema. V polja vpišite simbole za posamezen element.

9 F
17 Cl
35 Br
53 I

Uporaba halogenih elementov

Zaradi njihovih strupenih lastnosti jih uporabljamo za uničevanje mikroorganizmov. S klorom uničujemo mikroorganizme v pitni vodi in plavalnih bazenih, v etanolu raztopljen jod pa je blago razkužilo. Klor lahko uvajamo v natrijev hidroksid in tako dobimo varikino, ki jo uporabljamo kot razkužilo, čistilno sredstvo in belilo.

Kloriranje vode v bazenih
Klor kot bojni strup

Ali drži, da s klorom uničujemo mikroorganizme tudi v pitni vodi?

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ181/264