Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Uporaba žlahtnih plinov

Zaradi nizke temperature vrelišča tekoči helij uporabljamo za hlajenje naprav, ki vsebujejo superprevodnike. Znana je uporaba helija kot plin za balone, uporablja pa se tudi za zračna plovila. Pri potapljanju in sprehodih v vesolju ga uporabljajo v jeklenkah, kjer 80 % prostornine zavzema helij in 20 % kisik.

S helijem hlajene nekatere naprave
     
S helijem polnjen zrakoplov

Neonska svetloba
Neon uporabljamo v obcestnih sijalkah in nekaterih reklamnih napisih. Ta svetila poznamo pod imenom 'neonke'. Barve drugih svetil dobimo z drugimi plini. Neon uporabljamo tudi kot zamrzovalno sredstvo, v plinskih zmeseh skupaj s helijem pa v laserjih.  Neon žari z značilnim rdeče oranžnim sijajem. Tudi druge žlahtne pline uporabljamo v žarnicah in sijalkah.

Žlahtni plin argon tako kot neon uporabljamo za svetlobne napise. Kadar želijo znanstveniki izvajati kemijske reakcije brez prisotnosti zraka, aparaturo napolnijo z argonom. Če ga dodamo žarnici, ta močneje sveti (poveča svetilnost), zato z njim polnimo žarnice z volframovo žarilno nitko.

Kadar opravljamo operacije mrežnice v očesu, uporabljamo laser, ki vsebuje kripton. Če ga dodamo žarnicam, te svetijo močneje.

Ksenon dodajamo predvsem avtomobilskim žarnicam za povečanje svetilnosti, uporaba v fotografskih bliskavicah pa omogoča ustvarjanje močne svetlobe.

Ovrednotite trditev: Vsi žlahtni plini, ki jih uporabljamo v svetilih, svetijo v enakih barvah.

Drži. Ne drži.

Ovrednotite trditev: Vse žlahtne pline uporabljamo za povečanje svetilnosti žarnic.

Drži. Ne drži.

Kateri plin uporabljamo za polnjenje zrakoplovov?

<NAZAJ
>NAPREJ179/264