Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nepopolna preobrazba

Za nepopolno preobrazbo je značilno, da se iz jajčec izležejo ličinke, ki z rastjo in razvojem postajajo vse bolj podobne odraslim živalim. Skupine žuželk, za katere je značilna nepopolna preobrazba so npr. strigalice, stenice, kačji pastirji in enodnevnice.

Oglej si nepopolno preobrazbo na primeru strigalice.

Popolna preobrazba

Za popolno preobrazbo je značilno, da se iz jajčec izležejo ličinke, ki niso podobne odraslim živalim. Za ta razvoj je značilen stadij bube – ličinka se zabubi in iz bube se razvije odrasla žival. Skupine žuželk, za katere je značilna popolna preobrazba, so npr. hrošči, muhe in metulji.

Oglej si popolno preobrazbo na primeru hrošča rogača.

<NAZAJ
>NAPREJ232/332