Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ptiči in sesalci so živali s stalno telesno temperaturo, ki jim omogoča, da lahko s svojo telesno temperaturo poskrbijo za razvoj mladičev. Dobra stran tega je, da lahko nudijo mladičem skorajda optimalne pogoje za njihov razvoj. Slaba stran tega je, da potrošijo veliko energije ter da lahko poskrbijo le za manj potomcev.

Ptiči

Ptiči običajno ležejo jajca v gnezda, ki se lahko močno razlikujejo. Razvoj zarodka poteka v jajcu, ki ga valijo starši. Pri nekaterih vrstah ptic se izležejo mladiči s perjem, ki so takoj sposobni zapustiti gnezdo in se prehranjevati (npr. raca mlakarica). Pri nekaterih vrstah se izležejo goli mladiči, ki jih morajo hraniti starši, dokler mladičem ne požene perje in so sposobni sami odleteti iz gnezda (npr. sinice, vrabci ...).

Razmisli, zakaj ptiči ne donosijo jajc v telesu in izležejo živih mladičev. Pomisli samo, kako bi se ptica premikala, če bi nosila več jajc. Ali bi lahko letela? Ali bi lahko ubežala svojim plenilcem?

Sesalci

Zarodek sesalcev se razvija v materinem telesu, v maternici. Kisik in hranilne snovi dobijo od matere po popkovini, ki je z materjo povezana s posteljico. Mladiči zapustijo telo matere s kotitvijo. Matere mladiče hranijo z mlekom.


Mladiči domače svinje sesajo materino mleko.

Razmisli, v čem sta si podobna in v čem se razlikujeta valjenje jajc pri ptičih in brejost pri sesalcih.

<NAZAJ
>NAPREJ234/332