Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razvoj vretenčarjev

Razvoj osebkov se med vretenčarskimi skupinami zelo razlikuje.

Ribe

Razvoj zarodka poteka v jajčecu, imenovanem ikra. Iz ikre se izleže ličinka, ki se nekaj dni razvija in prehranjuje z rumenjakom. Po nekaj dneh je riba sposobna samostojnega iskanja hrane.

Dvoživke

Brezrepe dvoživke v vodo izležejo skupke jajc (v obliki trakov ali kep) in jih imenujemo mrest. Razvoj zarodka poteka v jajcu, iz katerega se izleže ličinka. Ličinko žab imenujemo paglavec. Repate dvoživke izlegajo jačeca posamezno (npr. planinski pupek) ali kotijo žive mladiče (npr. močerad). Ličinke so prilagojene na življenje v vodi (imajo dolg, plavuti podoben rep, dihajo z zunanjimi šopastimi škrgami). V obdobju razvoja se razvijajo za življenje na kopnem (škrge krnijo - razvijejo se pljuča, rep krni, razvijejo se noge).


Razvoj žabjih jajčec v obdobju 11 dni, ko se iz oplojenega jajčeca izležejo paglavci.

Kaj je neotenija?

Plazilci

Plazilci so popolnoma prilagojeni na življenje na kopnem. Za plazilce je značilno, da izlegajo jajca, običajno v pesek. Zarodek v jajcu raste in se razvija zaradi hranilnih snovi v rumenjaku in toplote sonca. Po izvalitvi so mladiči sposobni samostojnega življenja.Kopenska želva izlega jajca v zemljo.

Krokodili so zelo skrbni starši.

Nekateri plazilci ležejo žive mladiče

<NAZAJ
>NAPREJ233/332