Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Posledice onesnaževanja

Oglej si animacijo, v kateri je predstavljen vpliv onesnaževanja na človeško telo.

Na podlagi zgornje animacije sklepaj, kako onesnaženje vpliva na druga živa bitja.
Pri tem ne pozabi, da smo vsa živa bitja iz celic!

Kaj lahko za zmanjšanje onesnaževanja naredimo sami

Odgovorno ravnanje z nevarnimi in strupenimi snovmi – če se le da, se izogibamo njihovi uporabi, če pa jih že uporabljamo, pa jih po uporabi predamo v obrate, ki so usposobljeni za predelavo nevarnih in strupenih snovi. Pazimo, da ne pride do nepričakovanega izpusta teh snovi v okolje.

Kuriva zamenjajmo s tistimi, ki manj onesnažujejo okolje, npr. kurilno olje zamenjamo z lesnimi peleti. Uporabljajmo kurilne naprave, ki omogočajo čim boljše izgorevanje goriva. Še boljša je rešitev varčevanja z energijo – gradnja nizkoenergetskih hiš.

Uporabljamo tiste izdelke, ki jih je možno reciklirati in ki ne vsebujejo strupenih snovi (npr. papir, ki ne vsebuje klora) oz. pri katerih ne nastajajo okolju nevarne snovi (npr. biološko razgradljiva pralna sredstva v gospodinjstvih).

Nekaj mnenj, kako naj bi v zvezi z zmanjšanjem onesnaževanja ravnala država

Razmisli, kako bi ravnal(a) ti, da bi zmanjšal(a) onesnaževanje okolja in porabo virov.

<NAZAJ
>NAPREJ307/332