Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prilastkov odvisnik

Opazuj sestavo in obliko povedi.

Med nominiranci za nagrado nogometaš leta je tudi Lionel Messi, ki igra pri Barceloni. Leto 2013 so sicer zaznamovale poškodbe, zaradi katerih je bil dlje časa odsoten. Plača, ki jo dobiva Messi, znaša 14 milijonov evrov.

Iz koliko stavkov sestoji vsaka poved? Ali sta stavka v povedi med seboj enakovredna? Odgovori.

Kako so označeni glavni stavki? Izberi pravilni odgovor.

Običajno (neodebeljeno). Odebeljeno.

Kako bi v skladu s prebranimi povedmi odgovoril na vprašanja: Kdo je med nominiranci za nagrado nogometaš leta? Kaj je zaznamovalo leto 2013? Kaj znaša 14 milijonov evrov? Odgovori.

Kako si odgovoril na zgornja vprašanja? Izberi pravilni odgovor.

Kako bi se vprašal po odvisniku v povedi: Leto 2013 so sicer zaznamovale poškodbe, zaradi katerih je bil dlje časa odsoten.? Izberi pravilni odgovor.

Kaj si ugotovil glede odvisnika v povedi? Izberi pravilni odgovor.

Kako se vprašamo po odvisniku v povedi? Izberi pravilni odgovor.

Kako se vprašamo po odvisnikih v povedih? Zapiši vprašanji.

Plača, ki jo dobiva Messi, je ogromna.  Čigava plača ?
Zavrnil je ponudbo, s katero bi mu za prestop plačali 250 milijonov evrov.  Katero ponudbo ?

Odvisnik, ki ne dopolnjuje celotnega glavnega stavka, temveč le katerega od stavčnih členov, je prilastkov odvisnik. Po njem se sprašujemo z vprašalnicami kateri, kakšen, čigav + tista beseda/besedna zveza iz glavnega stavka, na katero se odvisnik nanaša. Beseda/besedna zveza, na katero se odvisnik nanaša, vedno stoji pred odvisnim stavkom.

<NAZAJ
>NAPREJ191/463