Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Enostavčno poved pretvori v zloženo; pomagaj si z odebeljenim delom, ki ga pretvoriš v odvisnik. Pri zapisu upoštevaj jezikovno pravilnost.

Kljub starosti 50 let bi Air Jordan v igri ena na ena ugnal marsikaterega zvezdnika NBA. 

bi Air Jordan v igri ena na ena ugnal marsikaterega zvezdnika NBA.

Vroča debata o najboljšem portugalskem nogometašu v zgodovini je zajela vso Portugalsko. 

Vroča debata o tem je zajela vso Portugalsko.

2.

Zloženo poved pretvori v enostavčno.

Na spletu poišči podatek, kolikšni so vsi Realovi prihodki.
Na spletu poišči podatek o vseh Realovih prihodkih .
Čeprav imajo visoke prihodke, so se za 17 milijonov Ronaldove plače trdo pogajali.
Kljub visokim prihodkom so se za 17 milijonov Ronaldove plače trdo pogajali.
3.

Vstavi vejice, kjer je treba, in označi glavne stavke.

Ali veš kaj v ameriški košarkarski ligi pomeni naslov MVP? Kratica MVP ki po angleško pomeni most valuable player je najprestižnejši naslov v ligi NBA. MVP je torej tisti košarkar ki najbolj koristi svojemu moštvu. Največkrat (kar šestkrat) je naslov MVP prejel Kareem Abdul Jammar ki je sicer igral za ekipo LA Lakers. Na drugem mestu s petimi naslovi sta Michael Jordan in Bill Russel brez katerega si sicer ne predstavljamo košarke v 50. letih 20. stoletja. Med tistimi ki so laskavi naslov prejeli dvakrat je tudi Kobe Bryant. Ali veš, kaj v ameriški košarkarski ligi pomeni naslov MVP? Kratica MVP, ki po angleško pomeni most valuable player, je najprestižnejši naslov v ligi NBA. MVP je torej tisti košarkar, ki najbolj koristi svojemu moštvu. Največkrat (kar šestkrat), je naslov MVP prejel Kareem Abdul Jammar, ki je sicer igral za ekipo LA Lakers. Na drugem mestu s petimi naslovi sta Michael Jordan in Bill Russel, brez katerega si sicer ne predstavljamo košarke v 50. letih 20. stoletja. Med tistimi, ki so laskavi naslov prejeli dvakrat, je tudi Kobe Bryant.
4.

Kako bi tvoril smiselne povedi? Združi po dve enostavčni povedi, tako da boš izrazil, da se je dejanje glavnega stavka izvršilo kljub oviri ali v nasprotju s pričakovanji. Uporabi različne veznike.

Air Jordan se je pri 30 nepričakovano upokojil. Nadaljeval je s športno kariero – pri baseballu.
Jordan je bil že dvakrat upokojen. Vseeno se je na parket vrnil še tretjič.
Imel je že štirideset let. Na več kot 40 tekmah je dosegel vsaj po 20 točk, na devetih vsaj po 30, na treh pa najmanj 40.

<NAZAJ
>NAPREJ195/463