Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preberi povedi. 

Zvezdnik je zavrnil ponudbo, s katero bi neznansko zaslužil.

Ponudbo, s katero bi neznansko zaslužil, je zavrnil.

Kje stoji prilastkov odvisnik v prvi povedi? Izberi pravilni odgovor.

Na začetku povedi. Na koncu povedi. Na sredini povedi.

Koliko vejic je v prvi povedi? Izberi pravilni odgovor.

Ena. Dve.

Ali bi lahko obrnili vrstni red stavkov? Izberi pravilni odgovor.

Da. Ne.

Kje stoji prilastkov odvisnik v drugi povedi? Izberi pravilni odgovor.

Na začetku povedi. Na koncu povedi. Na sredini povedi.

Koliko vejic je v drugi povedi? Izberi pravilni odgovor.

Ena. Dve.

Ali bi lahko obrnili vrstni red stavkov? Izberi pravilni odgovor.

Da. Ne.

Kako bi tvoril nove smiselne povedi? Spodnje enostavčne povedi pretvori v zložene s prilastkovim odvisnikom. Pomagaj si z označenim delom, bodi pozoren na zapis vejice. 

V Braziliji je izšla nova knjiga o življenju brazilskega nogometaša Peleja. 72-letni Pele je bil ob prvi javni predstavitvi knjige vidno ganjen. V knjigi za 1700 ameriških dolarjev bo 500 fotografij in natanko 1283 tekstov.

Kateri so glavni in kateri odvisni stavki? Označi jih.

Argentinec je postal prvi nogometaš, ki je v Ligi prvakov dosegel štiri zaporedne {"hat-tricke";trikratni zaporedni zadetek istega igralca}. Barcelonin zvezdnik, ki je bil že trikrat najboljši igralec leta, je zadnji pokal prejel iz rok Brazilca Ronalda. Tudi Ronaldo sodi med zvezdnike, ki so naslov najboljšega igralca prejeli kar trikrat.

Izberi barvo: glavni stavek; odvisni stavek

Vstavi vejice.

Ali poznate imena ki sodijo med nogometne velikane? Roberto Carlos je imel nogo ki se lahko primerja s topom. Nogometaša ki sta trikrat postala najboljša nogometaša leta sta tudi Brazilec Ronaldo in Francoz Zinedine Zidane. Plača ki jo dobiva David Beckham, znaša slabih 30 milijonov letno.

Kako bi se vprašal po prilastkovih odvisnikih v zgornjih povedih? Odgovori.

<NAZAJ
>NAPREJ192/463