Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
9.

Preberi besedili.

Miza je na koncu sobe. Je majhna. Stric jo je delal iz lesenih desk. Na njej sta prt in vaza z rožo.

Steklena klubska miza je na koncu predsobe. Je premajhna. Striček jo je predelal iz olesenelih deščic. Na njej sta izvezen prt in keramična vaza z blagodišečo rožo.

O čem govorita besedili? Odgovori.

Katero besedilo se ti zdi prepričljivejše? Odgovori.

Katere tvorjenke najdeš v drugem besedilu? Označi jih.

10.

Preberi besedilo.

S psom sva se urila za reševalca. Moja velika želja po učenju je bila labradorcu malo mar. Zanimala ga je le igra. Po dveh mesecih sem obupala.

Kako bi lahko obogatil besedilo? Dodaj vsaj 5 tvorjenk, s katerimi boš natančneje in slikoviteje opisal izkušnjo šolanja psa.

Oglej si ilustracije in besedne zveze. Slednje naprej spremeni v tvorjenke, nato jih uporabi v zapisu krajšega telefonskega pogovora, v katerem se ena oseba odloči prijaviti neprimerno vedenje.


majhen kuža
to, kjer je cesta
dati prepoved
imeti pogovor
dati izjavo
ta, ki posluša

<NAZAJ
>NAPREJ90/547