Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Osnovna enota za hitrost je $\frac{\rm{m}}{\textrm{s}}$, vendar se uporabljajo tudi druge enote. Če se telo giblje izredno počasi, bo telo v času $t = 1\textrm{ s}$ opravilo pot, ki je dosti manjša od $s = 1 \textrm{ m}$. Tako je bolje, če razdaljo podajamo v manjši enoti in čas v večji.
 
Vzemimo primer polža. 

Hitrost polža je $v = 10 \frac{\rm{cm}}{\rm{min}}$. Kot je razvidno iz enote za hitrost, je razdalja podana v $\rm{cm}$ in čas v $\rm{min}$. Da pretvorimo hitrost v osnovne enote, moramo tako enoto za razdaljo in enoto za  čas zapisati v osnovnih enotah:

$1 \textrm{ cm} = 0,01 \textrm{ m}$ in $1 \textrm{ min} = 60 \textrm{ s}$

$$1 \frac{\rm{cm}}{\rm{min}} = \frac{0,01\,\rm{ m}}{60\,\rm{ s}} = 0,0002\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$$

Polž ima torej hitrost: $v = 10 \cdot 0,0002\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}} = 0,002\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$. Polž opravi vsako sekundo pot $0,002 \textrm{ m}$ ali $2 \textrm{ mm}$.

Tipična enota, ki se uporablja za podajanje hitrosti avtomobilov, je $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Omejitev hitrosti na avtocesti je $130\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Avtomobili tako vsako uro opravijo pot $130 \textrm{ km}$. Ponovno lahko to hitrost pretvorimo v zapis z osnovnimi enotami:$$v = 130\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}} = 130 \frac{1000\,\rm{ m}}{3600\,\rm{ s}} = \frac{130}{3,6} \frac{\rm{m}}{\rm{s}} = 36,1 \frac{\rm{m}}{\rm{s}}$$

Gibanje planetov okoli Sonca sicer ne spada med prema gibanja, a ga bomo kljub temu uporabili kot primer.

Zakaj gibanje planetov ne spada med prema gibanja?

Gibanje planetov okoli Sonca je mnogo hitrejše kot gibanje polža ali vožnja z avtomobilom po avtocesti. Zemlja potuje okoli Sonca s hitrostjo $v = 29,8\,\frac{\rm{km}}{\rm{s}}$. Ponovno bomo to hitrost pretvorili v zapis z osnovnimi enotami:

$$v = 29,8\, \frac{\rm{km}}{\rm{s}} = 29,8 \,\frac{1000\,\rm{ m}}{\rm{s}} =29 800 \frac{\rm{m}}{\rm{s}}$$

Če pa nas zanima, kolikšno pot opravi Zemlja okoli Sonca v eni uri, pa je bolje hitrost podati v enotah $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$:

$$v = 29,8 \frac{\rm{km}}{\rm{s}} = 29,8 \frac{\rm{km}}{0,0003\,\rm{ h}} =107 280 \frac{\rm{km}}{\rm{h}}$$

<NAZAJ
>NAPREJ101/260