Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Priprava za merjenje sil

Za merjenje sil so najprimernejša prožna telesa, ki pri delovanju sile nanje spremenijo obliko, po prenehanju delovanja sile pa se vrnejo v prvotno obliko. 
Pripravo, s katero merimo sile, imenujemo vzmetna tehtnica oziroma silomer. Za izdelavo preprostega silomera običajno uporabimo vzmet.
Vzmet je prožno telo, ki se pri obremenitvi s silo raztegne, pri razbremenitvi pa vrne v prvotno stanje.

Z drsnikom spreminjaj maso uteži. Kaj se pri tem dogaja z vzmetjo?

Velikost enote za silo določimo s težo 100-gramske uteži.  Vzmet oziroma silomer je obremenjen s silo $1\;\rm{N}$ (newton), ko nanj obesimo utež z maso $100\;\rm{g}$

Silomeri

<NAZAJ
>NAPREJ112/260