Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kadar povečamo tlak v tekočini, se ta prenese po njej enakomerno v vseh smereh. Tudi sila tekočine na steno posode deluje v vse smeri, pravokotno na steno posode.

Oglej si kako se razprši voda iz balona, če balon prebodemo.

Na spodnji simulaciji lahko z napihovanjem balona spreminjaš tlak v balonu. Med napihovanjem se tlak v balonu poveča. Opazuj, kako se spreminja sila na steno balona. Kaj se dogaja z balonom, ko se poveča sila na steno balona?  

Tlak v tekočinah izkoriščamo v številnih hidravličnih ali pnevmatskih napravah, predvsem za dvigovanje težkih bremen ali stiskanje.

Razmisli

Na filmu si lahko ogledaš, kako se med stiskanjem balona porazdeli tlak po celotnem balonu.

Zakaj balon, napolnjen z vodo, med stiskanjem poči, balon, napihnjen z zrakom, pa ne?

 

 
 

<NAZAJ
>NAPREJ213/260