Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hidravlična dvigalka

Hidravlična dvigalka je narejena tako, da je en del cevi ozek, drug pa širok. Oba dela cevi zapirata bata, med katerima se nahaja kapljevina. Ob premiku enega valja se tlak pod njim poveča in prenese po vsej tekočini na drugi bat. 

Razlika tlakov med tlakom v tekočini in tlakom v okolici (nadtlak) je enaka razmerju med silo ($F$) in površino bata ($S$), na katerega pritiskamo s silo: $p = \frac {F}{S}$.

Ker je tlak pod bati enak, velja:

${p_1} = {p_2}$
$\rm\frac{majhna\,sila}{majhna\,površina} = \rm\frac {velika\,sila}{velika\,površina}$
$\frac{{F_1}}{{S_1}} = \frac{{F_2}}{{S_2}}$
Če pritisnemo na manjši bat z določeno silo, bo večji bat deloval na breme z večjo silo. Sila se poveča za razmerje površin batov

Zelo preprosto hidravlično dvigalko si lahko narediš iz brizgalk, tanke cevi in vode. Predstavljena je na spodnji sliki.

Naloga

Sestavi hidravlično dvigalko, kot je prikazana na zgornji sliki, in izračunaj, kolikšno je razmerje sil, s katerimi je treba stiskati prvi oziroma drugi bat (brizgalke).

<NAZAJ
>NAPREJ214/260