Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hidravlične naprave

Prenašanje tlaka v tekočini izkoriščamo tudi v industriji pri hidravličnih stiskalnicah, dvigalih, zavorah … Tekočina, po kateri se prenaša tlak v hidravličnih napravah, je običajno olje.

Na filmu si oglej uporabo hidravlične dvigalke.

Enako delujejo tudi hidravlične roke rovokopača.

Pnevmatske naprave

Poznamo tudi pnevmatske naprave, pri katerih je tekočina zrak. Delujejo enako kot hidravlične naprave. V tem primeru se tlak porazdeli po celotni tekočini (zraku). Tako deluje na primer zapiranje vrat na avtobusih, kompresorji, pnevmatske vzmeti na kolesih, pnevmatske stiskalnice itd.

Na filmu si lahko ogledaš pnevmatsko stiskalnico.

Primera pnevmatskih naprav.
   
Pnevmatski delovni stroj—kompresor    Pnevmatske vzmeti koles

<NAZAJ
>NAPREJ215/260