Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Merjenje in velikostne stopnje

Preden se vselimo, bomo prebelili stene v stanovanju. Izmerili bomo, koliko časa traja beljenje ene stene v spalnici. Merilnik, s katerim bomo merili, je ura (čas, ura, minuta). Enota, v kateri bomo merili čas v tem primeru, je minuta (čas, minuta). Nato bomo lahko predvideli, koliko časa bo približno trajalo beljenje celotnega stanovanja.

Mama se je odločila, da bo natančno izmerila, koliko časa bo oče potreboval, da prepleska steno v spalnici. Na spodnji fotografiji je na štoparici, ki meri na stotinko natančno, prikazan čas:

Koliko časa je oče pleskal steno?
Kako natančno je mama izmerila čas?
Ali je takšna natančnost za to merjenje res potrebna?

Ko merimo dogodke, ki se zgodijo hitro, uporabimo sekunde, za dlje trajajoče dogajanje pa leta.
Poveži dogajanje z ustreznim časovnim obdobjem.

šolska ura
$45$ min
starost Osončja
$5$ milijard let
utrip srca
$1$ sekunda
rotacija Zemlje
$1$ dan
starost vesolja
$13,7$ milijarde let
življenje človeka
$80$ let
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ16/260