Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Natančnost pri merjenju

Mama in oče sta merila velikost dnevne sobe.

Mama se je sprehodila po sobi. Po dolžini je naredila deset korakov, po širini pa osem. Ker mama ve, da je njen korak dolg približno pol metra, je zapisala:
$S=d\cdot š=5\,\rm{m}\cdot4\,\rm{m}=20\,\rm{m}^2$

Oče pa je vzel merilni trak, izmeril in zapisal:
$S=d\cdot š=4,95\,\rm{m}\cdot3,80\,\rm{m}=18,81\,\rm{m}^2$

Kdo je izmeril pravilno?

Mama se je odločila, da izmeri še kuhinjo. Po dolžini je kuhinja merila devet korakov, po širini pa sedem. Izračunala je takole:

$S=d\cdotš=4,5\,\rm{m}\cdot3,5\,\rm{m}=15,75\,\rm{m}^2$

Tudi tokrat sta mamin izračun in zapis rezultata pravilna. Izberi ustrezno.

Drži. Ne drži.

Pri merjenju je natančnost izmerjene vrednosti odvisna od dveh dejavnikov. Prvi je povezan z merilnikom. Merilniki imajo različne napake, ki določajo odstopanje od prave vrednosti. Zato je pomembno, da preden začnemo meriti, izberemo pravi merilnik. Drugi dejavnik, ki vpliva na natančnost meritve, pa je napaka človeka oziroma tistega, ki meri. Ta drugi dejavnik lahko izboljšamo tako, da upoštevamo vsa navodila za merjenje, ali pa tako, da meritev večkrat ponovimo.

Ko izmerimo neko vrednost, moramo na merilniku preveriti, kako natančno je vrednost izmerjena. Na spodnji levi sliki je prikaz podatkov za osebno tehtnico. Tehtnica lahko meri mase do največ $150\,\rm{kg}$ in pri tem je možno odstopanje do $100\,\rm{g}$. Na desni sliki je prikazan rezultat meritve mase.

 

Upoštevamo, da je natančnost meritve $0,1\,\rm{kg}$, zato je pravilen zapis meritve: $$m=35,5\,\rm{kg}\,\pm0,1\,\rm{kg}$$ To pomeni, da je prava vrednost mase lahko za $0,1\,\rm{kg}$ manjša ali za $0,1\,\rm{kg}$ večja od zapisane vrednosti. Torej je vrednost mase v tem primeru na intervalu med $35,4\,\rm{kg}$ in $35,6\,\rm{kg}$.

<NAZAJ
>NAPREJ17/260