Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V vsakdanjem življenju se zelo pogosto srečujemo z merjenjem različnih fizikalnih količin, kot so: dolžina, masa, čas, temperatura ...  Za merjenje uporabljamo različne merilnike, ki glede na njihov namen prikazujejo ustrezne številske vrednosti in enote. V naravi se pojavljajo zelo velike in zelo majhne vrednosti, zato za zapisovanje uporabljamo desetiške predpone ali potence števila $10$.

   

Nekatere meritve so natančne, druge manj. Natančnost meritve je odvisna od natančnosti merilnika in natančnosti merilca.

Absolutna napaka je odstopanje izmerjene vrednosti od povprečne vrednosti.

Relativna napaka je kvocient absolutne napake in povprečne vrednosti. Pomeni napako meritve, izraženo v odstotkih.

<NAZAJ
>NAPREJ20/260