Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delovanje očesne leče

V zdravem očesu nastane ostra slika predmeta na mrežnici. Očesne mišice morajo prožno očesno lečo ukrivljati tako, da usmerijo svetlobo bodisi iz oddaljenih bodisi od bližnjih predmetov točno na mrežnico. Najmanjša razdalja, ki se ji oko še lahko prilagodi, se imenuje bližišče in znaša $10$ do $15\;\rm{cm}$.

Z drsnikoma premikaj predmet P in spreminjaj skrčenost očesnih mišic, ki uravnavajo goriščno razdaljo očesne leče. Opazuj, kdaj slika S nastane na mrežnici.

Preberi spodnji odstavek in ga smiselno dopolni.

Pri opazovanju bližnjih predmetov se morajo očesne mišice skrčiti (bolj/manj) bolj . S tem se goriščna razdalja leče (poveča/zmanjša) zmanjša .

Zaznavanje barv v očesu

Na mrežnici se nahajata dve vrsti vidnih čutnic ali fotoreceptorjev — čepnice in paličnice. Slednje dobro zaznavajo svetlobo in so namenjene razlikovanju svetlega od temnega. V očesu imamo tri vrste čepnic, ki zaznavajo le dovolj močno svetlobo. Namenjene so zaznavanju barv. Ena vrsta je najobčutljivejša na rdečo, druga na zeleno, tretja pa na modro svetlobo.

Oglej si animacijo, v kateri je poenostavljeno ponazorjeno zaznavanje barv v naših očeh:

RAZMISLI: Katere čepnice se vzdražijo, ko vpade v oko rumena svetloba, in katere, ko vpade bela?

<NAZAJ
>NAPREJ50/260