Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kratkovidnost in daljnovidnost

Nekateri ljudje imajo napako vida. Najpogosteje se pojavljata kratkovidnost in daljnovidnost. Pri kratkovidnosti se svetlobni žarki zberejo pred mrežnico. Razlog za nastanek kratkovidnosti je bodisi predolgo oko bodisi prevelika lomnost očesne leče. Kratkovidni ljudje vidijo ostro bližnje predmete, oddaljene pa neostro.
Potek žarkov pri kratkovidnem očesu

RAZMISLI: Potrebujejo za korekcijo vida kratkovidni ljudje očala z razpršilnimi ali zbiralnimi lečami?

Pri daljnovidnosti se svetlobni žarki zberejo za mrežnico. V večini primerov je oko prekratko ali pa ima očesna leča premajhno sposobnost lomljenja svetlobe. Daljnovidno oko ne more izostriti bližnjih predmetov, medtem ko lahko oddaljene predmete vidi razmeroma dobro.
Potek žarkov pri daljnovidnem očesu

RAZMISLI: Očala s kakšnimi lečami so potrebna za korekcijo vida pri daljnovidnih ljudeh?

Dioptrija

Kratkovidni ljudje nosijo očala z negativno dioptrijo, daljnovidni pa s pozitivno. Dioptrija je mera za lomno sposobnost leče in je obratnosorazmerna z goriščno razdaljo. Na primer +0,5 dioptrije pomeni, da se žarki zberejo 2 metra za lečo. Bolj kot leča ukrivi svetlobne žarke, večja je njena dioptrija oziroma krajša je njena goriščna razdalja. Negativen predznak pri dioptriji kratkovidnih očal se nanaša na razpršilno lečo.

<NAZAJ
>NAPREJ51/260