Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Oko je organ vida, s katerim ne razločujemo le svetlobe od teme, temveč tudi barvo, obliko, velikost in oddaljenost predmeta. Svetlobo iz okolice, ki vpade v oko, očesna leča usmeri na mrežnico.

Za opazovanje bližnjih predmetov mora biti očesna leča skrčena (goriščna razdalja leče je majhna), za opazovanje oddaljenih predmetov pa sproščena (goriščna razdalja je večja).

V mrežnici očesa imamo dve vrsti vidnih čutnic: paličnice, ki ločijo svetlo in temno, ter čepnice, ki občutijo močnejšo svetlobo in zaznavajo barve (rdečo, zeleno in modro svetlobo). Barvni vtis je odvisen od tega, kako močno svetloba vzdraži posamezne čepnice.

Pri kratkovidnosti se svetlobni žarki zberejo pred mrežnico. Kratkovidni ljudje potrebujejo za korekcijo vida očala z razpršilnimi lečami.

Pri daljnovidnem očesu se svetlobni žarki zberejo za mrežnico. Daljnovidni ljudje zato potrebujejo očala z zbiralnimi lečami, ki žarke dodatno ukrivijo.

Zasnova današnjih fotoaparatov je stara več kot dvajset stoletij — camera obscura. V črnem prostoru ali škatli z majhno luknjo se pojavi obrnjena slika okolice.

<NAZAJ
>NAPREJ53/260