Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Camera obscura

Princip camere obscure (temne komore) je enostaven. Nanaša se na popolnoma zatemnjen prostor ali škatlo z zelo majhno luknjo, ki prepušča svetlobo v notranjost. Luknjica je toliko majhna, da se svetloba iz okolice prek nje preslika v notranjost. Na nasprotni strani od luknjice se pojavi obrnjena slika predmeta, ki pa ima ohranjene originalne barve in perspektivo. Če na nasprotno stran od luknjice pritrdiš pavs papir (močen, zelo prosojen papir), lahko sliko opazuješ od zunaj. Manjša kot je luknjica, večja in temnejša je nastala slika.

Ponazoritev delovanja camere obscure (levo) in dejansko opazovanje plamena (desno)

POMEMBNO: Princip delovanja camere obscure je osnova vsem današnjim fotoaparatom in kameram. Sčasoma so seveda namesto majhnih lukenj začeli uporabljati leče oziroma sisteme leč, saj je v tem primeru nastala ostrejša slika.

Camero obscuro so uporabljali številni umetniki pri realističnih in natančnih izrisih najrazličnejših motivov. Projicirana slika je služila kot osnova številnim slikarskim mojstrovinam.

PREIZKUSI SAM: Če želiš shraniti sliko, ki jo dobiš po principu camere obscure, lahko uporabiš kar zrcalno refleksni fotoaparat, s katerega snameš objektiv in nastalo odprtino pokriješ s tanko folijo, v kateri je majhna luknjica. Slika se ustvari na optičnem senzorju in jo lahko opazuješ na zaslonu ter jo shraniš. Čas osvetljevanja je praviloma nekaj sekund. Nastala fotografija ni ostra.

<NAZAJ
>NAPREJ52/260